Vendég Információs
Zárt Adatbázis (VIZA)

A VIZA egy többszörös, aszimmetrikus titkosítással védett informatikai rendszer, amelyben a magyarországi szálláshelyen megszálló minden vendég törvényben meghatározott személyes adatait titkosított módon tárolják. A szálláshely-szolgáltató a vendégek adatait a tudomására jutást követő első év utolsó napjáig kezeli, tehát a VIZA rendszer legfeljebb két éven keresztül őrzi meg az oda beküldött adatokat. A rendszer adataiban kizárólag a rendőrség végezhet célzott keresést bűnmegelőzési és bűnüldözési feladatainak ellátásához.

VIZA2021 szeptemberétől minden magyarországi szálláshelyen a szállóvendégek adatait rögzítik a szálláshelykezelő szoftverben. A 14 év feletti vendégek adatait okmányolvasóval, a 14 év alatti vendégek adatait a kísérő adatmegadása alapján. Az adatok rögzítése, valamint azok továbbítása a VIZA rendszer számára minden szálláshelyen, típustól és férőhelyszámtól függetlenül kötelező.

A VENDÉGEM SZÁLLÁS szoftver mobilapplikációjában okmányolvasó funkció is működik, így a megfelelő okmányok adatai egyszerűen beolvashatók és a szoftverben rögzíthetőek. A szoftver az adatokat automatikusan továbbítja a VIZA rendszer számára. Az okmányolvasó használatáról a kézikönyv itt, az oktató videó pedig itt található. A VIZA rendszerről minden információ megtalálható annak tájékoztató honlapján.

VIZAINFO.HU