Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK)

A turisztikai ágazat eddigi legnagyobb és legátfogóbb beruházása, a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) 2019-ben kezdte meg működését a Magyar Turisztikai Ügynökség felügyelete alatt. Az NTAK egy olyan digitális platform, amely lehetővé teszi, hogy valós időben legyenek láthatók a hazai szálláshelyek – 2023. július 1-től pedig a vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók – anonim, forgalmi statisztikai adatai. Az NTAK személyes adatot nem fogad be, nem tárol és nem kezel. A közvetlen, online kapcsolaton keresztül, automatikusan érkező adatokból riportok, elemzések, kimutatások készülnek a turisztikai szakma számára. Az NTAK adataira a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Központi Statisztikai Hivatal, valamint a területileg illetékes önkormányzatok is rálátnak. Az NTAK-ba beküldött statisztikai adatokat a szálláshely-szolgáltatók is látják saját NTAK profiljukba belépve, így azok nagy segítséget nyújthatnak az árazásban, az értékesítésben, de akár a hirdetések tervezésében is.

NTAK

Az NTAK-ba a hatályos jogszabályok alapján minden hazai szálláshely-szolgáltató összes szálláshelyét regisztrálni kell.

Minden szálláshely szálláshelykezelő szoftveren keresztül, automatikusan küldi naponta a statisztikai adatokat az NTAK-ba. Az NTAK regisztrációt és az adatszolgáltatást is a területileg illetékes kereskedelmi hatóság, vagyis a jegyző ellenőrzi.

NTAK adatszolgáltatás
a VENDÉGEM SZÁLLÁS szoftverrel

 

Az NTAK-ba minden hazai szálláshely-szolgáltató a saját szálláshelykezelő szoftverén keresztül küldi napi, statisztikai adatait. Az NTAK adatszolgáltatást a területileg illetékes jegyző ellenőrzi. A VENDÉGEM SZÁLLÁS szoftverrel az NTAK napi adatszolgáltatás automatikusan is teljesíthető.